Sarcina

#femeie insarcinata #sarcina #ce trebuie sa stii

13 lucruri pe care trebuie sa le stii cand descoperi ca esti insarcinata

In momentul in care descoperi ca esti insarcinata, incep sa apara o multime de indoieli, temeri si ingrijorari legate de sanatatea ta si a copilului tau. Vrei sa stii mai multe si sa cunosti toate detaliile etapei pe care o incepi, dar uneori atatea informatii pot fi coplesitoare.

 

Din acest motiv, am dorit sa sintetizam in acest ghid practic principalele aspecte de care trebuie sa tii cont pe tot parcursul sarcinii, de la o mai buna intelegere a corpului tau, a schimbarilor si ingrijirii acestuia, pana la principalele sentimente pe care le experimenteaza majoritatea femeilor insarcinate.

1. Acid folic: esential

Prima recomandare data de medici atunci cand afli ca esti insarcinata este suplimentarea cu acid folic, pe care trebuie sa o mentii pe toata durata sarcinii.

2. Fumezi? E timpul sa renunti

Fumatul in timpul sarcinii implica mai multe riscuri pentru sanatate atat pentru mama, cat si pentru copil, precum si cresterea probabilitatii de moarte subita a sugarului. Asadar, daca tu sau partenerul tau sunteti fumatori, cel mai bine este sa renuntati la fumat inainte de a va gandi sa aveti un copil, dar daca acest lucru nu este posibil, sarcina ar trebui sa fie momentul in care sa renuntati.

3. Nici macar o picatura de alcool

Alcoolul, oricat de putin ar fi, traverseaza bariera placentara in cateva minute si se fixeaza in lichidul amniotic si in tesuturile fetale, provocand efecte foarte grave asupra copilului, cum ar fi anomalii faciale, malformatii congenitale sau tulburari de auz, de vedere sau de glota, printre altele. De aceea, in timpul sarcinii nu trebuie consumata nici macar o picatura de alcool.

4. Verifica programul de vaccinare

Atunci cand iti planifici sarcina, este esential sa iti verifici starea de vaccinare si sa te asiguri ca esti protejata impotriva unor boli importante, cum ar fi rubeola, oreionul, rujeola si varicela. In plus, vaccinarile impotriva gripei si a tusei convulsive sunt recomandate in timpul sarcinii si sunt sigure atat pentru mama, cat si pentru copil.

5. Noteaza-ti in jurnal controalele medicale

Controalele la ginecolog si la moasa in timpul sarcinii sunt esentiale pentru a avea grija de sanatatea ta si de dezvoltarea corecta a bebelusului tau, asa ca nu sari peste niciunul dintre ele! Medicul te va informa la fiecare vizita despre pasii de urmat, despre analizele de sange si ecografiile pe care trebuie sa le faci, precum si despre alte teste complementare (streptococ, masurarea pliului nucal, curba de glucoza).

6. Nu lua medicamente fara prescriptie medicala

Orice medicament, cu sau fara prescriptie medicala (de exemplu, paracetamol sau ibuprofen), precum si preparatele pe baza de plante sau fitoterapie, ar putea dauna bebelusului, asa ca nu lua nimic fara sfatul medicului. Daca ai vreo afectiune sau disconfort, nu te automedica si cere sfatul unui profesionist.

7. Cat dureaza o sarcina?

Cand afli ca esti insarcinata, probabil ca incepi sa faci calcule pentru a afla in cate luni esti sau cand vei naste. Primul lucru pe care trebuie sa-l stii este ca sarcina se numara in saptamani si nu in luni, durata totala a acesteia este de 40 de saptamani (desi incepand cu 37 de saptamani se considera ca bebelusul este la termen) si este impartita in trei trimestre.

8. Miscarile bebelusului: un semn al bunastarii fatului

De obicei, primele miscari sunt resimtite la aproximativ 20 de saptamani (mai devreme, daca nu este prima sarcina), desi acest lucru poate varia de la o femeie la alta. Este important ca mama sa stie cum si cand se misca bebelusul pe parcursul sarcinii, deoarece astfel isi poate da seama daca bebelusul creste corect. Daca exista o absenta prelungita a miscarilor sau o scadere brusca a miscarilor, trebuie sa mergi imediat la camera de urgenta.

9. Avortul spontan, cosmarul oricarei femei insarcinate

Suferinta unui avort spontan (cel care apare inainte de saptamana 20 de sarcina) este principala temere a oricarei femei insarcinate si, desi in multe ocazii este inevitabil, este important sa cunoastem factorii de risc asociati, precum si semnele care ar trebui sa ne alerteze sa mergem imediat la spital.

10. Nasterea prematura, cosmarul din ultimul trimestru

Nasterea prematura este o alta preocupare majora in timpul sarcinii, deoarece consecintele pe care le poate suferi bebelusul pot fi semnificative in functie de cat de avansata este sarcina. Desi nu este intotdeauna posibil sa prevenim nasterea prematura, exista anumiti factori de risc care o pot declansa si este important sa ii cunoastem pentru a fi in alerta.

11. Nu trebuie sa mananci pentru doi

Metabolismul femeii insarcinate este intelept si functioneaza in asa fel incat nu este necesar sa "mananci pentru doi", asa cum cred unii oameni. Dimpotriva, cresterea necontrolata a cantitatii de alimente ne creste si greutatea peste recomandari, precum si complicatiile asociate, cum ar fi diabetul gestational, preeclampsia si bolile de inima la copil.

12. Hidratarea este, de asemenea, importanta

Hidratarea corespunzatoare in timpul sarcinii este un alt punct esential de care trebuie sa tinem cont, deoarece 70% dintre femeile insarcinate nu stiu ca nevoile lor de lichide cresc in timpul sarcinii si este foarte important ca acestea sa fie acoperite.

13. Pot sa fac o radiografie?

Expunerea la raze X in timpul sarcinii provoaca mari ingrijorari, deoarece nivelurile ridicate de radiatii sunt daunatoare pentru fat, in special in primele saptamani. De asemenea, daca iti doresti sarcini sau crezi ca esti deja insarcinata, este important sa iti anunti medicul inainte de a iti face o radiografie, pentru ca acesta sa poata evalua daca este intr-adevar necesara sau daca poate fi inlocuita cu un test mai putin agresiv.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele