Terapii alternative

#terapie mirt # mirt sanatate #mirt #beneficii sanatate #planta medicinala

Mirtul, planta vesnic verde cu multiple beneficii pentru sanatate

Mirtul este o planta ornamentala care are multiple beneficii pentru sanatate, dar care este folosita si ca planta aromatica.

Mirtul este o planta preferata de multa lume pentru infrumusetarea curtilor si gradinilor. Acesta creste sub forma de arbust si poate ajunge la inaltimi de pana la 3 metri. Mirtul are frunze mici, lunguiete, groase, carnoase si frumos mirositoare, care raman vesnic verzi. Florile sunt, de asemenea, mici, albe, cu mijlocul plin de stamine galbene. 

Partile comestibile ale plantei si utilizarea mirtului in bucatarie

Desi putini stiu, mirtul poate fi folosit in preparatele culinare, de la mancaruri sarate, salate, sosuri si pana la deserturi si bauturi. Sunt folosite fructele, florile, frunzele si crengutele plantei.

Fructele sunt folosite atat crude, cat si gatite sau uscate. Fructul are un gust aromat, poate fi consumat in stare proaspata, atunci cand este copt, sau poate fi uscat, fiind apoi folosit ca si contiment. Fructul are un diametru de aproximativ 8 mm si seamana cu afinile, doar ca sunt lunguiete.

Din fructele sale se prepara dulceata si un lichior numit mirto, de culoare negru-rosiatic, popular in Corsica, Sardinia si Capraia. De asemenea, din bobitele sau frunzele de mirt se poate obtine si un distilat incolor, numit mirt alb.

Fructele proaspete sau uscate sunt extrem de aromate, de aceea ele sunt folosite in bucataria mediteraneana drept condiment. In Franta se da savoare carnii de vanat cu ajutorul lor. In Orientul Mijlociu, fructele se consuma proaspete (ca atare) sau uscate, ca potentiator de gust si aroma in mancare.

Florile au o aroma dulce si sunt folosite in salate, in special in Italia.

Frunzele sunt folosite ca si condiment, pentru aroma, in mancarurile sarate, gatite. Bobocii florali, dar si fructele uscate, sunt folosite pentru a aromatiza sosuri, siropuri etc.

Din frunze si crengute de mirt se face un ulei esential care este folosit ca si condiment, in special in combinatii cu alte condimente.  

Proprietatile medicinale ale mirtului

De sute de ani mirtul a fost folosit pentru a trata diverse afectiuni. Planta de mirt este, in continuare, utilizata in scop medical, fiind folosita atat intern cat si extern.

Uz intern

In scop intern, mirtul are beneficii in tratarea bolilor cailor respiratorii (rinoree, otite, sinuzite), ale cailor urinare si renale, ale hemoroizilor, leucoreelor, parazitilor intestinali, dar este folosita si in cazul persoanelor care sufera de boli cardiovasculare.

Mirtul se foloseste sub forma de infuzie, de tinctura, extract sau solutii pe baza de alcool sau uleioase.

Mirtul are proprietati digestive, astringente, dezinfectante si antibacteriene. Este o planta care calmeaza organismul. Acesta este recomandat, de asemenea, fumatorilor, avand rol dezinfectant in bronsita tabagica cronica.

Mirtul, actioneaza ca dezinfectant, antimicrobian si expectorant, fiind ideal in tratarea afectiunilor sistemului respirator, dar si de catre persoanele care sufera de guturai sau de astm bronsic.

Mirtul ajuta, de asemenea, la intarirea sistemului imunitar.

Uz extern

Mirtul are si uz extern, fiind folosit in tratarea bolilor cutanate, al ulceratiilor, dar si in ingrijirea tenului si pielii, sub forma de lotiuni, comprese si creme. Cand vine vorba de uzul extern, mirtul este adesea folosit in produsele cosmetice.

Avand proprietati cicatrizante, mirtul este folosit, de asemenea, la vindecarea ranilor.

De asemenea, este folosit in tratarea acneei si seboreei, sub forma de ulei esential de mirt. Tot uleiul de mirt este util si in cazul gingivitei.

Deoarece uleiul de mirt are rol decongestionant si limfatic, acesta poate fi folosit in masareapicioarelor, in cazul femeilor care sufera de reumatism.

De asemenea, persoanelor care sufera de echimoze, contuzii sau entorse li se recomanda sa faca baie de mirt. Adica sa adauge in apa de baie ulei esential de mirt si sa stea minim 15-20 de minute in apa calda. 

Mirtul este, de asemenea, des intalnit in cosmetice, tocmai datorita numeroselor proprietati benefice pe care le are. Acesta poate fi gasit in paste de dinti, lotiuni tonice, balsamice, dar si in diferite creme.

Cum poti folosi mirtul in terapie

Infuzie de mirt

Pentru a prepara o infuzie de mirt ai nevoie de 25 de grame de frunze de mirt si un litru de apa fierbinte. Adauga frunzele spalate peste apa fierbinte, acopera si lasa totul la infuzat timp de 5-10 minute. Se poate consuma una, maxim doua, cani pe zi, avand multiple beneficii in cazul racelilor, gripelor si bronsitelor. 

Sirop de mirt

Ai nevoie de:

  • 70g frunze de mirt
  • Un litru de apa clocotita
  • 1200g zahar

Adauga frunzele de mirt, tocate, peste apa clocotita si lasa-le la infuzat timp de 6 ore. Strecoara solutia obtinuta pentru a indeparta frunzele si adauga peste aceasta zaharul. Fierbe totul pana cand zaharul se topeste iar o parte din apa se evapora. La final, cand este rece, siropul trebuie sa aiba consistenta mierii.

Se foloseste o lingurita de sirop la o cana de apa pentru calmarea iritatiilor respiratorii.

Efecte secundare ale mirtului!

In ciuda multiplelor beneficii pe care le are mirtul, acesta trebuie consumat cu precautie. In cazul supradozei de mirt, exista riscul de a suferi intoxicatii.

INTERZIS! Mirtul, sub orice forma, este interzis in cazul femilor gravide, a celor care alapteaza, precum si a copiilor mai mici de 6 ani. Folosirea mirtului poate duce la decesul copilului sau pierderea sarcinii.

Uleiul de mirt contine o substanta chimica care poate provoca crize asemanatoare astmului si insuficienta pulmonara. Mirtul poate provoca, de asemenea, greata, varsaturi, diaree, tensiune arteriala scazuta, tulburari de circulatie sanguina, precum si alte probleme de sanatate.

Desi frunzele si ramurile de mirt sunt folosite in multe tari, inca nu exista suficiente informatii pentru a sti daca utilizarea lor este sigura si in ce cantitati.

Doza maxima admisa

Doza potrivita de mirta depinde de mai multi factori, cum ar fi varsta utilizatorului, starea de sanatate si afectiunile de care sufera.

In acest moment, nu exista suficiente informatii stiintifice pentru a determina un interval adecvat al dozei pentru o persoana. Este ideal sa nu se depaseasca insa o cana de ceai pe zi, maximum doua.

In cazul produselor cumparate din farmacii citeste cu atentie eticheta inainte de utilizare. 

FOTO: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare