Dragoste

#cupluri fericite #relatie de durata #cupluri

10 lucruri pe care le fac clupurile care au o relatie sanatoasa si de durata

S-ar putea sa ai uneori impresia ca partenerul tau nu se va schimba niciodata. Poate ca simti frustrare pentru ca ti se pare ca a fi fericit in relatia ta este atat de departe de a fi atins, deoarece aceleasi probleme continua sa apara intre tine si partenerul tau.

 

Desi nu exista doua relatii la fel, din fericire, cheile pentru a avea o relatie sanatoasa raman aceleasi. Frumusetea unei relatii consta in faptul ca atunci cand o persoana se schimba, intreaga dinamica se poate schimba.

Iata 10 lucruri pe care cuplurile din cele mai sanatoase relatii le fac deja:

1. Iubiti-va unul pe celalalt neconditionat

Da, probabil ca te gandesti: "OK, asta e usor. Bineinteles ca ii iubesc neconditionat" As vrea sa te opresti si sa pui la indoiala acest lucru. Dragostea ta este probabil foarte conditionata pentru partenerii tai - este ceva obisnuit pentru majoritatea oamenilor. Oamenii fac ceea ce eu numesc: "Ii iubesc daca..." Adica: "Ii iubesc daca sunt parinti asa cum vreau eu" sau "Ii iubesc daca imi arata iubire asa cum vreau eu" etc. Gandeste-te la asta: Pui conditii iubirii tale!

2. Brainstorming despre dragoste

Este exact ceea ce pare a fi: Ia-ti timp pentru a face un brainstorming despre toate modurile in care iti iubesti sotul/sotia.

Intreaba-te: Ce caz faci pentru sotul tau? Iti petreci mai mult timp cautand uimirea din sotul tau sau supararile? Cum te face sa te simti in majoritatea zilelor?

3. Nu mai incercati sa va schimbati unul pe celalalt

Considera ca acesta este un anunt: Incercarea de a iti schimba partenerul nu functioneaza.

Am incercat sa imi schimb primul sot. Timp de ani de zile. Apoi am incercat sa-mi schimb parintii si chiar si fratii mei. Iata ce am invatat: Nu ma pricep sa schimb alti oameni. Mai mult, vrei sa stii ce am mai observat? Oamenilor chiar nu le place cand incerci. Ai observat ca atunci cand incerci sa schimbi pe cineva, nu este de genul: "Yay, va fi distractiv. Abia astept sa incerci sa ma schimbi".

4. Nu te astepta ca sotul/sotia sa fie responsabil(a) de satisfacerea nevoilor tale

Aceasta este adesea una dificila. Esti responsabil sa iti satisfaci propriile nevoi. Nu esti responsabilitatea sotului tau. Acesta este un adevar greu de inteles, deoarece esti invatat ca lucrurile exterioare iti creeaza fericirea. Cumpara masina noua pentru a fi fericit; mananca prajitura; cumpara aceasta pereche de blugi; convinge-ti sotul/sotia sa-ti cumpere trandafiri. Tu esti responsabil pentru ceea ce simti.

5. Invata sa recunosti comunicarea deficitara

Imagineaza-ti conversatia cu sotul/sotia tau/ta ca o scurgere intr-o chiuveta. Ceea ce urmeaza sa ii spui sotului tau curata scurgerea sau o infunda?

Eu si sotul meu ne oprim adesea in mijlocul discutiei si spunem: "Infunda". Ceea ce ne spunem unul altuia este: "Da, conversatia s-ar fi putut opri brusc, dar ceea ce eram pe cale sa spun ar fi infundat scurgerea relatiei noastre".

Este o mare masura de siguranta pentru orgolii sa se retraga si sa se concentreze asupra conexiunii. Invata sa recunosti modul in care comunicati unul cu celalalt pentru o conversatie clara si intentionata.

6. Renunta la asteptari

Aceasta poate fi cea mai importanta regula. Aceasta presupune sa iti clarifici destul de bine convingerile despre cum ar trebui sa fie o relatie si ce ar trebui sau nu sa faca un partener.

In relatiile mele anterioare, aveam multe asteptari. Lucruri de genul:

  • "Ar trebui sa fie mai grijuliu."
  • "Ar trebui sa vrea sa ma tina de mana."
  • "Ar trebui sa fie mai romantic."

Apoi imi spuneam ca daca el ar actiona in acele moduri, atunci eu m-as simti intr-un anumit fel, dar nu functioneaza asa. Actiunile altor persoane nu sunt niciodata responsabile pentru emotiile tale. Atunci cand iti spui tie insuti ca sunt, ai tendinta de a deveni putin manipulator si de a incerca sa controlezi cealalta persoana.

Pregateste-ti partenerul pentru a castiga intotdeauna. Atunci cand renunti la toate asteptarile legate de modul in care partenerul tau ar trebui sa apara in relatie si alegi sa-l iubesti asa cum este, rezulta pace si libertate.

7. Nu mai arunca vina pe altii

Ai observat vreodata ca atunci cand arati cu degetul spre altcineva, mai multe degete arata inapoi spre tine?

In loc sa-ti directionezi creierul sa se uite la ceea ce a gresit altcineva, intreaba-te: "Ce rol am jucat eu acum? Ce as fi putut face altfel?"

Observa unde incerci sa iti justifici actiunile sau sentimentele. Unde justifici un lucru rau pe care l-ai spus sau o plangere pe care o ai?

8. Nu te mai plange

Plangerile nu te duc nicaieri. Este pasiva si adauga negativitate. Data viitoare cand esti pe cale sa te plangi de sotul tau altcuiva decat unui antrenor, opreste-te. De obicei, atunci cand te plangi altcuiva, incerci sa il faci sa fie de acord cu tine, ceea ce nu schimba situatia. Mai degraba, nu faci decat sa te descarci.

9. Accepta ca moartea se intampla

Cand aveam aproape 30 de ani, am asistat la moartea unui prieten drag. Am stat langa ea in timp ce isi incheia viata si i-am ascultat regretele. Moartea ei m-a determinat sa imi reexaminez fiecare aspect al vietii mele.

Nu mai consider ca timpul meu este de la sine inteles. Nu mai sunt in relatii care nu sunt pline de suflet. Fa-ti treaba ca sa poti trai o viata pe care o iubesti in fiecare zi. Nu maine, nu anul viitor, nu cand copiii tai vor pleca la facultate sau cand vei iesi la pensie; acum.

10. Crede in cea mai buna versiune posibila a casatoriei. Cum ar fi o relatie uimitoare?

Ce ar face cuplul in weekend? In timpul saptamanii? Cum si-ar proteja intimitatea? Ce le-ar spune despre sotul ei prietenilor ei? Cum ar vorbi ea cu sotul ei? Pune-ti energiile in a crede ca construiesti relatia visurilor tale si priveste ce se intampla.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare