Dezvoltare personala

#stiinta #curiozitate #psiholog

Psiholog: Este curiozitatea o... stiinta?

Curiozitatea este un lucru complex, motiveaza inovatia, progresul si invatarea. Cu toate acestea, exista multi factori diferiti care ne tin curiosi si care ne fac devoratori naturali de informatie, unii factori care ne ajuta sa ne linistim, iar alti factori care ne perturba linistea si ne plaseaza in cautarea senzatiilor tari.

In opinia cunoscutului psiholog Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI), exista doua tipuri principale de curiozitate, si anume: curiozitatea perceptiva si cea epistemica.

“Pe de o partea, curiozitatea perceptiva este tipul de curiozitate pe care il simtim atunci cand trebuie sa ne linistim mintile. Cand suntem curiosi sa aflam cine ce a facut sau a zis, cum se face un anumit lucru, cum se termina un film, cine este autorul unei crime dintr-un roman etc. Nu ofera nicio recompensa palpabila, ci este legata de rezolvarea problemelor si eradicarea lacunelor de cunostinte. Este strans legata de anxietate si tensiune. De cealalta parte, curiozitatea epistemica vine dintr-un loc al dorintei, spre deosebire de un loc al nevoii. Acesta este tipul de curiozitate care a determinat si continua sa-i determine pe inventatori, pe oamenii de stiinta sa intreprinda o munca geniala. Este adesea asociata cu anticiparea recompensei, ceea ce nu inseamna neaparat castig financiar. Cautarea senzatiilor tari este, de asemenea, un tip de curiozitate epistemica”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.

Stiinta din spatele curiozitatii

“Ce se intampla in creierul nostru atunci cand suntem curiosi? De ce mintile noastre iscoditoare au o nevoie insuportabila de a afla lucruri noi? Curiozitatea este un instinct uman natural care este declansat din ziua in care ne nastem. Pana la varsta de aproximativ trei ani, majoritatea copiilor au intrat in faza de a pune intrebari precum: „De ce este cerul albastru?” sau clasicul „Cum sunt facuti bebelusii?”. Curiozitatea este un element fundamental al functionarii noastre cognitive, chiar daca provoaca uneori conversatii incomode! De ce suntem curiosi? Cum „functioneaza” curiozitatea in creier? Daca exista un lucru care ne stimuleaza cel mai mult curiozitatea, acesta este un subiect complex invaluit in mister...deocamdata!”, continua specialistul.

Totodata, psihologul este de parere ca o modalitate de a incepe explorarea curiozitatii este sa intelegem „cautarea de informatii”. Acest comportament este observabil in intregul regnul animal. „Cautarea de informatii” inseamna ca fiecare animal cauta informatii despre mediul sau. Asta pentru ca sa stie cum sa supravietuiasca (de baza sau calitativ). De fapt, de aceea exista organele senzoriale – pentru a furniza creierului informatii care ne ajuta sa ne cunoastem, sa ne intelegem mediul si sa facem alegeri mai bune.

“Dar cand cautarea de informatii se califica drept curiozitate? Diferenta este in motivatie. Daca suntem in cautare de cunostinte din cauza unei motivatii externe, cum ar fi facultatea sau locul de munca, atunci nu se califica drept curiozitate. Dar daca suntem in cautare de cunostinte pentru ca suntem motivati intern – pentru ca vrem doar sa stim raspunsul – aceasta este curiozitate. Cand ceva ne starneste curiozitatea – un fapt interesant sau un zgomot neasteptat – creierul nostru intra in ceea ce se numeste „starea de curiozitate”. Anumite parti ale creierului care sunt sensibile la conditii neplacute se lumineaza. Acest lucru arata ca ne simtim usor inconfortabil, deoarece recunoastem ca ne lipsesc anumite cunostinte. Apoi, partile creierului nostru responsabile de invatare si memorie trec pe modul viteza, astfel incat sa putem invata si sa ne amintim mai eficient ceea ce am invatat. In acest moment suntem pregatiti sa incepem cautarea raspunsurilor. Si, atunci cand incepem sa invatam fapte noi in starea noastra de curiozitate, se intampla ceva si mai interesant decat memoria intensificata: incepe circuitul nostru de recompensa”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru.

Cum sa ne cultivam curiozitatea?

Exista cateva activitati simple care ne ajuta sa ne stimulam curiozitatea si, prin urmare, sa ne crestem creativitatea:

  • Pune intrebari: intreaba-te la intamplare „din ce motiv? si „cum?” cand citesti ceva sau stai de vorba cu prietenii. Poti chiar sa scrii cateva dintre aceste intrebari pentru a-ti face timp sa gasesti raspunsurile mai tarziu.
  • Citeste in afara domeniului tau: alege un tip de carte pe care nu ai cumpara-o niciodata. Este poezie clasica? Non-fictiune? O carte de bucate? Ceva despre geologie? Citeste-o doar de dragul de a o citi.
  • Fii curios cu oamenii: alege pe cineva din anturajul tau pe care nu l-ai mai vazut de ceva vreme si invita-l la o cafea. Scopul tau este sa inveti cat mai multe despre interesele lui. Urmeaza aceasta abordare de fiecare data cand intalnesti o persoana noua.
  • Exerseaza sa vorbesti mai putin: acesta este legat de cel precedent. Incearca sa vorbesti mai putin si sa asculti mai mult.
  • Aprofundeaza un  subiect: selecteaza un subiect care ti se pare interesant si impinge-ti limitele curiozitatii. Aceasta inseamna sa citesti o multime de articole, carti si lucrari de cercetare, sa ascultati podcasturi.
  • Scrie: treci la nivelul urmator scriind ceva exact despre acest subiect - curiozitatea.
  • Pastreaza o agenda de notite: iti va fi mai usor sa iti amintesti subiectele despre care esti curios si despre care doresti sa cercetezi, fie sa scrii mai tarziu.
  • Invata despre tine: curiozitatea nu trebuie sa fie doar exterioara. Exploreaza-ti sentimentele, intreaba-te despre obiectivele si comportamentele tale sau chiar cerceteaza-ti istoria trecuta si familiala.
  • Incetineste: productivitatea poate fi inamicul creativitatii. Fa-ti timp pentru a-ti lasa mintea sa rataceasca si lasa intrebari si idei noi sa vina in minte.

“In lumea de astazi, daca suntem curiosi ne putem imbogati viata si cunostintele. Daca ne urmam pasiunile este satisfacator atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Fie ca ne exploram curiozitatea prin evenimente sociale sau prin studiul biologiei, filozofiei, psihologiei, mediul inconjurator etc., este necesar sa ne amintim ca abordarile diferite se vor potrivi oamenilor diferiti. Conteaza la fel de mult, nu doar descoperirea informatiilor noi, ci si ceea ce face fiecare dintre noi cu informatiile descoperite”, conchide psihologul Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).

Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI) si presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psihoterapeut si Trainer in Programare Neuro-Lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 9 formari profesionale cu abordari diferite - psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica, terapii florale Bach, consultant Panorama Sociala, instructor international yoga, formator acreditat CNFPA. De peste 13 ani ghideaza oamenii atat in sedinte individuale cat si de grup si organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare