Pentru aceasta reteta vei avea nevoie de:
- 500-550 g faina alba
- 7 g drojdie instant
- 1 banana mare, bine coapta
- 250 ml apa calduta (sau lapte vegetal)
- coaja rasa de la o lamaie
- 1 lingurita extract de vanilie
- 1 lingura zahar tos
- zahar pudra, pentru decor
- gem (optional)
- ½ lingurita sare
Intr-un bol pune apa calduta (sau laptele vegetal), adauga zaharul tos, sarea, drojdia si amesteca bine. Adauga banana pasata bine, apoi omogenizeaza totul. Adauga extractul de vanilie, coaja rasa de lamaie, faina si framanta pana ce obtii un aluat omogen.
Modeleaza aluatul sub forma unei bine, apoi pune-l intr-un caston uns cu ulei, acopera-l si lasa-l la dospit in jur de o ora si jumatate.
Framanta aluatul, formeaza din el bile de dimensiuni potrivite, apoi lasa-le la dospit 20 de minute. Prajeste bilele in ulei incins si scoate-le pe un servetel de hartie, pentru absorbirea excesului de ulei. Gogosile se servesc cu zahar pudra deasupra.