Cresterea copilului

#alimentatie #copii #mancare

Mihaela Bilic, dezvaluiri despre ce ar trebui sa manance micutii. Care este adevarul despre carne

Mihaela Bilic sare in ajutorul parintilor atunci cand vine vorba despre meniul pe care este necesar sa il aiba micutii. Nutritionistul a explicat faptul ca se poate ajunge la un exces in greutate daca se consuma prea multa carne.

 

„Prea multa carne strica…mai ales la copii

Un consum mare de proteine la varsta de 4 ani inseamna kilograme in plus la 7 ani!! Daca pana acum dadeam vina pe zahar si grasimi pentru excesul de greutate, studiile recente arata ca prea multa carne duce la obezitate.

International Journal of Obesity a publicat un studiu portughez facut pe 2000 de copii in cadrul proiectului Generatia XXL. Cercetatorii au constatat ca un consum excesiv de proteine (de 2-3 ori doza zilnica) la varsta de 4 ani se traduce printr-un IMC crescut cativa ani mai tarziu.

Nevoile organismului sunt de 1 g proteine /kilogram corp/zi, insa in tarile dezvoltate se consuma mult mai mult. Mancam chiar si de 3 ori/zi carne, cand ar trebui sa mancam de 3 ori/saptamana. Si nu doar carnea e vinovata, ci si consumul in exces de mezeluri si semipreparate, oua, branzeturi sau chiar proteine de origine vegetala.

De frica kilogramelor in plus, multi copii primesc meniuri bogate in proteine si sarace in carbohidrati. In realitate fainoasele dau energie pentru miscare, iar excesul de proteine predispune la obezitate. Si perceptia despre consumul de grasimi este gresita. Parintii au impresia ca un produs degresat este mai sanatos si se feresc de unt, lapte integral sau carne de porc.

Aportul zilnic de grasimi in cazul copiilor trebuie sa depaseasca 35% din aportul total de calorii, din grasime se sintetizeaza hormoni si se dezvolta creierul. Mai mult decat pentru un adult, in cazul copiilor grasimile sunt esentiale pentru cresterea, dezvoltarea si functionarea organismului.

Cat despre obezitatea infantila, ea presupune masuri restrictive legate exclusiv de cantitate! Nu mancarea dietetica este obiectivul, ci redimensionarea portilor. Un copil supraponderal trebuie sa manance mai putin si sa se miste mai mult. Singura solutie pentru controlul siluetei este diminuarea consumului global de mancare, adica mai putine proteine, mai putin zahar, mai putine grasimi… Chiar daca pare ciudat, e mai sanatos sa fii slab si nemancat, decat indopat cu proteine!”, a spus nutritionistul, pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului