Boli

#tratament inovator hemofilie #tratament hemofilie #hemofilie

Acces extins la un tratament inovator pentru pacientii romani care sufera de hemofilie A

Pacientii din Romania care sufera de hemofilie A forma severa, care nu prezinta inhibitori de factor VIII, au acces incepand cu aceasta luna la un medicament inovator indicat ca tratament profilactic de rutina pentru episoadele de sangerare, indiferent de varsta. Pacientii cu hemofilie A care prezinta inhibitori de factor VIII, o forma mai grava a bolii, beneficiaza deja de acest tratament, produs de compania Roche, din cursul anului 2021.

Hemofilia A este o boala ereditara grava a sangelui, care face ca sangele unei persoane sa nu se coaguleze corect, ducand la sangerari incontrolabile, ce pot avea loc spontan sau in urma unor traumatisme minore. La o persoana sanatoasa, proteinele numite factori de coagulare lucreaza impreuna pentru a forma un cheag de sange si a opri sangerarea. Persoanele cu hemofilie A nu au suficient sau deloc factorul de coagulare numit factorul VIII. Lipsa acestui factor impiedica coagularea normala a sangelui.

Acest tratament este prima terapie pentru aceasta boala care se poate administra subcutanat, la un interval saptamanal, bi-lunar sau lunar. Medicamentul este aprobat in peste 100 de tari pentru tratarea pacientilor cu hemofilie A care prezinta inhibitori de factor VIII si in peste 90 de tari pentru pacientii diagnosticati cu forma bolii care nu prezinta inhibitori in timp ce peste 12.500 de pacienti au fost tratati la nivel mondial cu aceasta molecula.

”Flexibilizarea modului si a intervalului de administrare oferit de acest tratament poate contribui la reducerea poverii bolii pentru pacienti si cresterea aderentei la tratament, un obiectiv foarte important pentru managementul optim al hemofiliei in Romania”, a declarat prof. dr. Margit Serban, Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii “Louis Turcanu”, Timisoara si Membru al Boardului National "Hemofilia - o prioritate in asistenta medicala din Romania".

„Hemofilia A are un impact major asupra calitatii vietii pacientilor ca urmare a multiplelor restrictii, a episoadelor de sangerare, a internarilor repetate in spital, a administrarilor intravenoase si a aparitiei complicatiilor. Ne bucuram acum ca si pacientii cu aceasta boala in forma fara inhibitori au acces la acest tratament. Medicina a evoluat contant, beneficiile sunt evidente, iar pentru pacientii cu hemofilie reprezinta o reala sansa sa duca o viata cat mai normala”, a declarat Daniel Andrei, presedinte Asociatia Romana de Hemofilie.  

„Principalul obiectiv al tratamentului in hemofilie este reducerea numarului si severitatii episoadelor hemoragice, dat fiind ca doar un singur eveniment hemoragic poate provoca leziuni ireversibile. Aceste noi terapii intrate pe piata permit o gestionare mult mai buna a manifestarilor bolii pentru mai multi pacienti, ceea ce ne da speranta ca putem transforma hemofilia dintr-o boala amenintatoare de viata intr-o afectiune cronica, cu o speranta de viata aproape normala”, a declarat Nicolae Oniga, presedintele Asociatiei Nationale a Hemofilicilor din Romania.

Potrivit statisticilor, in Romania, peste 1.600 de persoane traiesc cu hemofilie de tip A, cea mai des intalnita forma a bolii. Dintre acestia, aproximativ 7% sufera de forma de boala care prezinta inhibitori la terapia cu inlocuitor de factor VIII.  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare