Amenajarea casei

#reonovari #modificari locuinta # amenajare locuinta #aviz #amenzi

Riscuri uriase pentru romanii care isi modifica apartamentele fara autorizatie! Amenzi de pana la 100.000 de lei

Odata cu venirea sezonului cald, incepe si sezonul renovarilor. Cei mai multi romani aleg sa-si renoveze apartamentele in sezonul cald, cand pot tine geamurile deschise pentru a aerisi.

Renovarile vin insa la pachet cu modificari la apartamente, pentru care romanii au nevoie de autorizatii. Foarte putini stiu insa acest lucru, prin urmare nu au autorizatie pentru modificarile facute. Avizele sunt necesare in momentul in care este necesara modificarea unui perete sau chiar inlaturarea acestuia pentru marirea unei incaperi. Avizul este necesar inclusiv pentru a demola o debara sau o camara cu scopul de a largi o incapere.

Tot mai multi romani isi doresc sa creeze un spatiu tot mai generos si confortabil in propria locuinta, iar bucatariile open space sunt tot mai populare. Pentru a le obtine insa, romanii trebuie sa sparga peretele care separa bucataria de living. Nimic mai complicat, insa putini din cei care vor sa faca acest lucru stiu ca au nevoie de aviz. Si mai putini din cei care au modificat deja locuintele in trecut au acest aviz, cele mai multe modificari fiind facute ilegal.

Proprietarii incalca legea cu sau fara voie

Proprietarii de apartamente care aleg sa sparga un perete sau sa demoleze o debara, camara sau chiar baie de serviciu pentru a obtine mai mult spatiu, fac acest lucru in afara legii. Prea putini sunt cei care stiu ca au nevoie de avize pentru acest lucru, dar si ca dupa renovare trebuie sa modifice documentatia aferenta imobilului.

Chiar si cei care stiu aceste lucruri aleg, de multe ori, sa incalce legea, din comoditate sau pentru ca vor sa darame un perete de rezistenta, care prin documentatie nu va fi avizat deoarece modificarea afecteaza rezistenta cladirii.

La ce riscuri se supun proprietarii care fac modificari fara aviz

In acest context, specialistii in domeniu atrag atentia asupra riscurilor majore la care se supun proprietarii.

La capitolul sanctiuni, pentru lipsa autorizatiei de construire atunci cand e obligatorie, Legea nr. 50/1991 prevede o amenda intre 1.000 si 100.000 de lei. Oricine din bloc poate sesiza primaria sau Inspectoratul de Stat in Constructii si primirea amenzii este aproape garantata.

Pe langa amenzile aferente, in cazul in care vecinii depun plangere, proprietarii vor mai intampina si alte piedici. De exemplu, daca vor dori sa vanda apartamentul, acest lucru nu va mai putea fi facut, deoarece realitatea nu mai reflecta datele din cadastru.

Totodata, daca proprietarii indeparteaza un perete de reiztenta, si afecteaza structura cladirii, ducand la fisurarea peretilor vecinilor, acesta va suporta cheltuielile de reparatii ale vecinilor si, totodata, a tuturor daunelor provocate de modificarea facuta de acesta.

"Am avut si situatia unui proprietar care si-a indepartat un perete aparent nestructural, din punctul lui de vedere, ceea ce a condus la fisurarea tuturor peretilor de la etajele urmatoare. S-a trezit in situatia ca trebuie sa plateasca toate lucrarile de reparatie", a spus un inginer pentru observatornews.ro.

In lipsa unui cadastru si aviz care sa ateste modificarile facute, bancile nu acorda creditele pentru cumpararea apartamentelor. Prin urmare, vanzarea acestora va fi dificila.

"Evaluatorul va fi obligat sa consemneze in raport aceasta neconcordanta. De regula, bancile vor refuza sa ofere o finantare", spune un avocat specializat in drept imobiliar.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea