Amenajarea gradinii

#primavara gradina #gradinarit primavara #gradina legume #plantare legume #amenajare gradina #gradina #primavara

Primavara in gradina! Taskuri de gradinarit pe care sa le faci chiar acum!

Pentru multi gradinari, sezonul de gradinarit incepe in luna martie. Este luna in care se planteaza primele recolte, odata ce pericolul inghetului trece.

De cele mai multe ori, primele recolte de legume sunt cele de mazare, salata, ceapa si usturoi. Insa, pe langa plantarea legumelor de sezon, exista o multime de alte sarcini pe care gradinarii trebuie sa le efectueze in aceasta perioada. Iata care sunt acestea: 

Tunde copacii si arbustii

Perioada de tundere a majoritatii arborilor si a multor arbusti este in timpul perioadei de repaus vegetativ de iarna. Daca nu ai facut acest lucru inca, o poti face pana la finalul lunii martie, cu conditia sa nu fie vorba despre copacii fructiferi care au inflorit deja. Acelasi lucru este valabil si in cazul arbustilor care infloresc primavara, precum magnolie, azalee, liliac sau viburnum.

Verifica plantele de inghet

In timpul iernii, plantele din gradina pot fi afectate de inghet. Odata cu venirea primaverii si topirea zapezilor, este momentul sa verifici cu atentie plantele. In cazul in care acestea au fost afectate trebuie sa le elimini din gradina pentru a preveni aparitia si imprastirea bolilor si daunatorilor care vor fi atrasi de acestea si vor afecta apoi si plantele bune. De asemenea, daca ramuri ale copacilor sau arbustilor au fost afectate, este important sa le tai cat mai repede.

Curata straturile de flori

Verifica periodic straturile de flori, si curata-le de frunzele si florile uscate, deoarece vor atrage bolile ca un magnet.

Curata gradina

Inainte de a planta orice legume in gradina este important sa cureti temeinic solul. Indeparteaza orice crengi si gunoaie cazute pe acesta, apoi sapa pamantul bine si indeparteaza buruienile. Afaneaza solul si adauga un strat de mulci pentru a-l pregati pentru primele recolte.

Efectueaza un test al solului

Solul din gradina trebuie testat cel putin o data la trei ani pentru a te asigura ca fertilitatea si pH-ul solului sunt in parametri optimi. Kiturile pentru testarea solului pot fi cumparate online sau din magazinele de specialitate. 

Planifica plantarea legumelor

Fie ca faci un plan pe o hartie sau folosesti un planificator online, este important sa stii ce legume doresti sa plantezi si care sunt locurile din gradina in care urmeaza sa pui fiecare cultura.

Asigura-te ca nu plantezi aceleasi legume sau membri ai aceleiasi familii de plante (de exemplu, castraveti si dovlecei), in acelasi loc ca anul anterior. Este important sa realizezi an de an o rotatie a plantelor pentru a avea parte de toti nutrientii necesari.

Achizitioneaza semintele dorite

Dupa ce ai efectuat planul cu legumele pe care doresti sa le plantezi in gradina este important sa cumperi toate semintele de care ai nevoie. Este indicat sa faci acest lucru cat mai rapid, mai ales daca doresti sa plantezi legume mai putin populare, al caror stoc de seminte se termina rapid.

Stropeste pomii fructiferi

Primavara este sezonul in care trebuie sa stropesti pomii fructiferi pentru a-i feri de boli si daunatori care pot afecta culturilor. Poti folosi fie produse organice, fie produse specifice din magazinele de specialitate, avand in vedere sa urmezi indeaproape indicatiile de pe eticheta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului